All our s are written in Dutch. They are not translated in English. s about relevant international issues will also be published in English. If you want to know more about the Dutch content of our s, please contact one of us. We are happy to help you.

Een grote rol binnen de samenleving

Whatsapp heeft als communicatiemiddel een grote rol ingenomen binnen de samenleving en wordt ook op steeds meer manieren ingezet. Het dient niet uitsluitend meer om te communiceren met familie, vrienden en kennissen, maar wordt ook steeds vaker gebruikt binnen bijvoorbeeld de werksfeer of op professioneel gebied.

Voorbeeld

Het is bijvoorbeeld niet ondenkbaar dat een werknemer zich ziek meldt via Whatsapp of dat een huurder zijn huurcontract via Whatsapp opzegt. Maar hoe zit het met de geldigheid daarvan? Nederlandse rechters hebben zich reeds vele malen moeten buigen over vraagstukken met betrekking tot het gebruik en de rechtsgeldigheid van Whatsapp in een juridische context en kwamen tot een interessante conclusie. Hieronder een voorbeeld uit het arbeidsrecht.

De aanzegplicht en het schriftelijkheidsvereiste

Sinds januari 2015 kennen we in het arbeidsrecht een zogenoemde aanzegplicht, die kort gezegd inhoudt dat een werkgever verplicht is om een werknemer uiterlijk één maand voor het einde van zijn dienstverband voor bepaalde tijd schriftelijk te informeren over het al dan niet voortzetten van dit dienstverband. Stel nu dat een werkgever per Whatsapp aan een werknemer laat weten dat de arbeidsovereenkomst niet wordt verlengd en werknemer daar ook een bericht op terugstuurt. Heeft werkgever hiermee voldaan aan zijn aanzegplicht? De kantonrechter te Amsterdam heeft op 10 juni 2015 geoordeeld van wel. Nu de werkneemster heeft gereageerd op het bericht van werkgever kon ervan worden uitgegaan dat het bericht haar had bereikt en had dit volgens de kantonrechter tot gevolg dat werkgever had voldaan aan zijn schriftelijke aanzegplicht.

De rechter kwam in deze zaak aldus tot de conclusie dat het Whatsapp-bericht een geldige aanzegging was, hetgeen impliceert dat het ook voldeed aan het bij aanzegging verplichte schriftelijkheidsvereiste.

Whatsapp-berichten rechtsgeldig?

Betekent dit dan dat we er standaard van uit kunnen gaan dat Whatsapp-berichten altijd rechtsgeldig zijn? Die conclusie zou te voorbarig zijn; in deze specifieke situatie heeft de rechter geoordeeld dat het bericht voldoende was, maar in een andere context zou het oordeel zomaar anders kunnen luiden. Denk bijvoorbeeld aan het feit als tussen twee partijen bepaalde afspraken worden gemaakt via Whatsapp. Daarover durven wij op voorhand te stellen dat – wanneer een overeenkomst vormvrij kan worden gesloten – Whatsapp als bewijs kan dienen, aangezien een rechter vrij is in de bewijswaardering. Bij een schriftelijkheidsvereiste ligt dat dus genuanceerder. Het is nu nog te vroeg om algemene conclusies te trekken.

Het is echter wijs om op te letten wat u via Whatsapp verstuurt, voordat u straks gebonden bent.