All our s are written in Dutch. They are not translated in English. s about relevant international issues will also be published in English. If you want to know more about the Dutch content of our s, please contact one of us. We are happy to help you.
Grote vrijheid met grenzen
Een bestuurder van een vennootschap heeft tot op zekere hoogte een grote vrijheid om zijn vennootschap zodanig te besturen zoals hem of haar goeddunkt. Toch zijn er ook grenzen. Worden die grenzen overschreden, dan kan die bestuurder persoonlijk aansprakelijk worden gehouden.
Behoorlijke taakvervulling?
Aansprakelijkheid van bestuurders komt – zeker in een tijd van economische malaise – steeds vaker voor. Vraag die in dit kader keer op keer gesteld dient te worden: heb ik als bestuurder mijn taak wel behoorlijk vervuld? Is dat niet zo, dan zijn er grofweg twee verschillende gronden voor bestuurdersaansprakelijkheid: de interne en de externe.
Gronden bestuurdersaansprakelijkheid
Interne bestuurdersaansprakelijkheid ziet op die gevallen waarin een bestuurder zich onbehoorlijk heeft gedragen jegens de rechtspersoon. De rechtspersoon (of na haar faillissement de curator) kan in dat geval de bestuurder aansprakelijk houden.
Externe bestuurdersaansprakelijkheid komt aan de orde wanneer een rechtspersoon in het maatschappelijk verkeer jegens derden (vaak crediteuren van de vennootschap) onzorgvuldig handelt en deze derde de bestuurder aansprakelijk stelt. In dit geval kan een bestuurder (naast de vennootschap) aansprakelijk zijn voor bijvoorbeeld het niet nakomen van een overeenkomst of door onrechtmatig handelen.
Vooral deze laatste vorm van bestuurdersaansprakelijkheid (‘de externe’) blijkt voor veel crediteuren nog een mogelijkheid om hun vordering via de bestuurder te krijgen voldaan, omdat deze derde bij de vennootschap vaak al bot blijkt te hebben gevangen.
Voorbeelden
Situaties waarbij die derden met succes de bestuurder zouden kunnen slaan, kunnen onder meer zijn:
- het aangaan van verplichtingen wetende dat de vennootschap die niet zou kunnen nakomen;
- het handelen in strijd met het statutaire doel van de vennootschap;
- het nalaten een deugdelijke boekhouding van de vennootschap bij te houden;
- het niet of te laat opstellen van een jaarrekening van de vennootschap;
- het verrichten van onrechtmatige selectieve betalingen waardoor de derde haar vordering jegens de vennootschap niet voldaan heeft gezien;
- het verrichten van (rechts)handelingen die maken dat er sprake is van een frustratie van verhaal voor crediteuren.
Advies nodig?
Bent u als bestuurder persoonlijk aangesproken of vreest u persoonlijk aangesproken te worden? Heeft u daarvoor een verzekering afgesloten? Of bent u die derde die schade geleden heeft door het handelen van een bestuurder? Wij staan u graag bij en/of geven u graag advies hoe een en ander het beste aan te vliegen. U kunt zich wenden tot John Wolfs of Manon van Amelsvoort.